Blog Post

¿Com afectarà la pujada del tipus d’interès?

6 de gener de 2023

Donada la situació de crisi que estem experimentant i amb la pujada dels preus que s’està produint, mai vista des de la crisi del 2008, el sector immobiliari s’ha vist perjudicat. Tant es així, que el tipus d’interès ha quedat en un 2,5% després de la quarta pujada a l’octubre del 2022. Amb aquest anunciament, l’organisme presidit per Christine Lagarde posa fi a una etapa de política monetària ultra expansiva, que va permetre sortir de la crisi del deute i també de la pandèmia. En aquest article reflectirem de quina manera afecta aquest increment als préstecs (hipotecaris i de consum) i a l’economia en general.


Quines son les previsions pel pròxim 2023?

Hi ha una principal raó per aquesta dràstica mesura: la moderada pujada de la inflació. L’escalada de preus sostinguda en el temps havia posat contra les cordes a la presidenta de BCE. La seva missió consisteix en seguir incrementant el tipus d’interès per guanyar marge per aquest 2023. S’ha de prendre consciencia davant la inflació, ja que es un arma de doble tall; el risc de no actuar podria causar una incessant i contínua pujada de preus, i fer-ho podria causar una economia de recessió.


Quines seran les conseqüències de l’increment del tipus d’interès?

Aquest punt de partida inicial de les crisis ens recorda al de la crisi del 2008 que va derivar en una inflació candent a causa de l’escalada dels costos que va repercutir negativament als consumidors i a les empreses. La gran diferència respecte al 2008 es que els tipus d’interès porten més temps propers a zero o en negatiu. Això, i que totes les economies van en la mateixa direcció; tant Europa com EEUU estan pujat els tipus d’interès. Recordant les conseqüències de la passada recessió econòmica, ens trobem les següents:

  • Frenada del consum: L’increment del tipus d’interès perjudica a les persones que han de demanar préstecs o tenen contractat un préstec a tipus d’interès variable. Normalment, en conseqüència de l’encariment, els crèdits seran cada vegada menys atractius i, per aquest motiu, haurà menor demanda de crèdit (al consum, a les empreses o hipotecaris).

  • Encariment del preu de les hipoteques: Abans de la declaració de la pujada del tipus d’interès pel BCE, els crèdits hipotecaris ja havien incrementat degut a que els bancs ja feia mesos que preveien que serà més costós demanar préstecs al BCE. Al desembre del 2021, l’euríbor va marcar mínims històrics (-0,5%)... en qüestió de mesos aquest índex s’ha multiplicat per 5, arribant al 2,8% al novembre del 2022.

  • Risc de morositat o impagament en llars vulnerables: Si augmenten els tipus d’interès, existeix una probabilitat alta de que les famílies més afectades econòmicament per la pandèmia i la actual crisi triguin més en retornar-los o, inclòs, incorrin en impagaments. 

  • Incrementa el tipus d’interès del Deute Públic: En temps de pandèmia, l’Estat pagava uns tipus d’interès negatius que s’anaven refinançant amb un tipus d’interès mínims, per lo que l’elevació d’aquests per part del BCE, no hauria d’afectar al retornament del Deute Públic. No obstant això, també es valora que aquesta pujada pugui acabar amb aquesta tendència. Per lo que a partir d’ara, L’Estat seguirà emetent El Deute però, els interessos que pagarà per retornar-lo seran majors. 

  • Major rendibilitat en depòsits: Consisteix en fer un préstec a una entitat bancaria per un temps determinat. Una vegada passat el termini, l’entitat retorna el capital inicial amb els interessos pactats. Es un préstec però a la inversa. Des del 2019, la rendibilitat d’aquests dipòsits va incrementar progressivament i es preveu que al 2023, sigui superior. 


Tal com apunten les previsions, el pròxim 2023 serà un any difícil per la majoria dels sectors a causa de l’actual inflació que hi trobem. Tot i això, si recopilem informació sobre totes les crisis al llarg de la història s’arriba a la conclusió de què les crisis son cícliques; hi haurà etapes de creixement i etapes de recessió econòmica per culpa del simple motiu que aquest creixement ja no es sostenible en el temps. Tanmateix, els moments de decreixement econòmic és important recordar que “La crisi és necessària perquè la humanitat avanci. Només en moments de crisis, sorgeixen les grans ments.”- Albert Einstein. 








24 de novembre de 2024
Guia pas a pas per saber com procedir davant d’un sinistre de vehicle amb lesionats
9 de setembre de 2024
Les corredories son empreses independents!
Autor/a David Bueso Mata 9 de setembre de 2024
Escollir l'assegurança no ha de dependre únicament del cost!
9 de setembre de 2024
El sentit comú, la base de la convivència
9 de setembre de 2024
El servei integral disposa de visió global
reduir despesa energètica
9 de setembre de 2024
Reduir la despesa energètica, una bona inversió!
mantenimiento edificios
9 de setembre de 2024
Mantenir els edificis és essencial!
responsabilitat civil instal·ladors
9 de setembre de 2024
responsabilitat civil i robatori d'eines
8 de maig de 2024
Els avantatges de les assegurances de salut
Més entrades
Share by: